OPPSPENNING AV LERRET & MALERI

Blindramme

Bilder som er malt eller printet på lerretsduk har behov for å spennes opp på en blindramme før det eventuelt rammes inn med en bilderamme. Ved oppspenning på blindramme vil lerretsduken strekkes rundt forsiden og sidene på rammen og festes på baksiden.
Bildet har da fått en stødig og stabil ramme som gjør at det kan henges opp på veggen eller kan rammes inn videre med en mer dekorativ rammelist. Uansett krever lerretsbilder at de spennes opp først. Alle våre blindramer er PEFC merket.*

Priseksempel på oppspenning på blindramme


40x50 cm    70x100 cm    100x150 cm

Aluminium 25 mm
1900,-               3400,-              4840,-

Aluminium 45 mm
2120,-               3800,-              5450,-

Furu 18 mm
1075,-               uegnet              uegnet

Furu 20 mm
1125,-               uegnet            uegnet

Furu 25 mm
1700,-               3000,-              4240,-

Prisene gjelder ferdig oppspent bilde på blindramme - klart til å henge opp på veggen. NB: Priseksempel gjelder for våre priser i 2023.

*PEFC merket er en internasjonal merkeordning for tre og papirprodukter som skal sikre bærekraftig skogbruk. PEFC står for Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes. Dette er en internasjonal organisasjon med mål om å fremme bærekraftig skogforvaltning gjennom uavhengig tredjepartssertifisering.

Blindramme med aluminium

En av blindrammene vi tilbyr er laget av aluminium og limtre. Denne kommer i to ulike tykkelser på 25 mm og 45 mm. I og med at selve rammeverket er laget av aluminium, så har ikke tykkelsen noe å si på stabiliteten på rammen.  I valget mellom 25 mm og 45 mm er det estetiske uttrykket mest avgjørende. På store formater er det ofte mer matchende med en bredere ramme som bygger litt mer ut. Mange ønsker å ha en mer dekorativ ramme utenpå blindrammen. Da kan det være lurt å gå for en tynn blindramme som gir rom for et  større utvalg rammelister å velge mellom. Det vanligste er å bruke en float ramme / maleriramme til lerretsbilder, men det er også mulig å bruke en bilderamme hvor rammen ligger utenpå lerretet.

Blindramme i aluminium egner seg godt til:
- Store formater. Rammen er stødig og det er flere muligheter til å stive opp baksiden ytterligere for formater over ca 120x120 cm.
- Det er enkelt å etterstramme lerret på denne type ramme. De fleste lerret er laget i bomull, som er et levende materiale. Det er ikke uvanlig at lerretet kan "bevege" seg noe etter en tid og da ha behov for etterstramming.
- Steder hvor det er store variasjoner i temeratur, luftfuktighet e.l. da disse påvirkningene kan medføre at trevirke kan bli vindt og bøye seg. Dette ungås ved bruk av blindramme i aluminium.

Blindramme for oppspenning av lerret. Blindramme med aluminium.
Blindramme i aluminium. Tykk og tynn.

Blindramme i furu

Blindramme i furu er en ramme av 100% furutre. Rammene kommer i tre ulike tykkelser på 18 mm, 20 mm og 25 mm. De to tynneste blindrammene er godt egnet til mindre formater, men blir fort usatbile på større bilder. I tilfeller hvor lerret har en snau kant utenfor motivet (kanten som rammemaker bruker til å feste bildet rundt blindrammen), kan det være en idé å bruke en så tynn blindramme som mulig. I større formater er det da anbefalt å bruke en "vanlig" bilderamme i tillegg for å stive opp blindrammen.

Blindramme i furu. 18 mm
Blindramme i furu. 25 mm

Hva kan vi spenne opp?

Det vanligste er å spenne opp bilder som enten er malt eller trykket på bomullslerret, men det er fullt mulig å spenne opp de fleste materialer som er myke og som tåler å bli strekt. Vi spenner opp alt av tepper, pledd, tekstiler, broderier.

Lerret oppspent på blindramme
Teppe i ramme
Lerret oppspent på blindramme. Detaljer.
Detaljer. Tekstil oppspent på blindramme.